روش های کنار آمدن و حل کردن مشکلات و دعوا های خانوادگی

بحث و دعوا با هرکسی می‌تواند ناراحت کننده باشد. و وقتی با خانواده خود دعوا می‌کنید، طبیعی است که گیج شوید که چگونه باید از پس آن برآیید. حتی ممکن است به خاطر این اتفاق احساس شرم کنید. و یا چون شرایط بهتر نمی‌شود احساس غم و ناراحتی داشته باشید. درواقع، آنچه بیش از همه می‌خواهید آن است که دوباره آرامش و هماهنگی به خانه بازگردد. چند راه ساده و کلی را با هم بررسی می‌کنیم.

کنار آمدن با رقابت خواهر و برادری

  1. بزرگ‌ منشانه رفتار کنید.

سعی کنید برای مخالفت‌ها و نقاط متضاد راه حلی پیدا کرده و بلوغ خود را نشان دهید. به این نکته توجه کنید که موضوعی که بر سر آن اختلاف دارید چقدر بزرگ و مهم است. اگر موضوعی بسیار بااهمیت است و یک و یا هردوی شما را تحت تأثیر قرار داده، باید سعی کنید برای یکدیگر وقت گذاشته و صحبت کنید.

  • سعی کنید از جملات تأثیرگذار مانند «ما خواهر و برادریم، نباید مثل سگ و گربه باهم دعوا کنیم. بیا باهم راجع بهش صحبت کنیم. اول تو شروع کن!» استفاده کنید. اینکه می‌خواهید ابتدا طرف مقابل صحبت را شروع کند نشان دهنده این است که واقعاً می‌خواهید مشکل را حل کنید نه اینکه صرفاً به دنبال غر زدن باشید.
  • اگر موضوع پیش آمده خیلی بزرگ نیست، اجازه دهید بدون سروصدا و مشکل خاصی حل شود. خواهرها و برادرها دعوا و مرافعه‌های کوچک دارند، اما به این معنا نیست که برای هم اهمیتی قائل نیستند و یا یکدیگر را دوست ندارند.
  1. کمی فضای شخصی برای خود ایجاد کنید.

گاهی اوقات، چون شما از قبل حساس و یا تحت استرس موضوع دیگر هستید ممکن است باعث ایجاد جروبحث و یا دعوا شود. سعی کنید بفهمید که چه زمانی حساس و تحت فشار هستید و در این زمان‌ها کمی به خود اجازه دهید که تنها باشید و ذهن و احساسات خود را جمع و جور کنید. اینکار به شما کمک می‌کند که کنترل خود را حفظ کرده و حرف‌هایی نزنید که بعداً پشیمان شوید.

  • برای چند دقیقه به تنهایی جایی بروید و سعی کنید افکارتان را جمع کرده و آرامشتان را حفظ کنید. حتی می‌توانید خانه را ترک کرده و یا به دیدن دوست خود بروید.
  1. سازش کنید.

اگر کاری می‌کنید که باعث ناراحتی آنها می‌شود، سعی کنید راهی برای انجام ندادن آن پیدا کنید. به آنها کمک کنید و نشان دهید که واقعاً قصد دارید با آنها کنار بیایید. این که بخشی از وجودتان و رفتارهایتان را برای کنار آمدن با اطرافیان تغییر دهید موضوعی طبیعی و منطقی است؛ و خواهر و برادرتان نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

  • زمان و مکانی را برای صحبت انتخاب کنید که هردوی شما آرام هستید. به اینکه حاضر هستید چقدر سازش کنید و اصطلاحاً کوتاه بیایید خوب فکر کنید. در مورد ابراز احساسات و بیان افکار خود (بدون اینکه توهین آمیز باشد) صادق باشید و هنگام صحبت طرف مقابل خوب گوش دهید.
  • اگر هر دو به توافق رسیدید، دیگر چانه زدن و بحث درباره آن را کنار بگذارید.
  1. به دنبال راه حل باشید.

در حالی که فریاد زدن و مقصر نشان دادن دیگران وسوسه انگیز است، اما حل کردن مشکل هدف اصلی است. بیشتر بر چیزهایی که باعث می‌شوند از رابطه سالم با خواهر و یا برادر خود لذت ببرید تمرکز کنید تا به موضوع بردن بحث و پیروز شدن. بدانید که برای اینکه اینکار (صحبت و مذاکره راجع به موضوع) نتیجه دهد، هردو طرف باید چیزهایی روی میز گذاشته و باهم تعامل داشته باشند؛ به این فکرنکنید که این صحبت‌ها را به سمتی ببرید که خودتان می‌خواهید و بیشترین نفع را از آنها ببرید.

  • به خاطر چیزهایی که انجام داده‌اید و باعث رنجش خواهر یا برادرتان شده عذرخواهی کنید. «ببخشید که اذیتت کردم!» «نمیدونستم نیومدن به جشن تولدت میتونه ایننقدر ناراحتت کنه، ببخشید که نتونستم خودمو برسونم.»
  1. از مطرح کردن مشکلات هنگام شادی پرهیز کنید.

تعطیلات، جشن تولد، سالگردها، مراسم عروسی و دورهمی‌های خانوادگی زمان مناسبی برای صحبت راجع به مشکلاتتان با خواهر یا برادرتان نیست. مطرح کردن چنین موضوعاتی می‌تواند باعث ایجاد احساسات منفی شده و روز همه را خراب کند. به علاوه، سایر اعضای خانواده و فامیل که در این مسئله نقشی نداشته‌اند نیز نباید راجع به دعوا بین شما بشنوند و در آن دخالت کنند. به جای اینکار، سعی کنید از بودن با خانواده خود لذت ببرید.

  • اگر حس می‌کنید که مشکلات با خواهر یا برادرتان ممکن است بر لذت بردن از آن جشن تأثیر بگذارد، زمانی را برای صحبت با آنها درنظر بگیرد تا مطمئن شوید که گِله و شکایت شما مطرح خواهد شد. می‌توانید برای جلوگیری از نشخوار فکری، چیزهایی که می‌خواهید راجع به آنها صحبت کنید را روی کاغذ بنویسید.
  • به خود یادآور شوید که قرار است از این اتفاق خاطرات خوشی داشته باشید و بر ساختن این خاطرات تمرکز کنید. مطمئناً دلتان نمی‌خواهد که بعداً با احساسات بد این رویداد را به خاطر بیارید.
  1. از اینکه والدین‌تان را مجبور کنید طرف کسی را بگیرد دوری کنید.

اینکار رایجی است که خواهر یا و برادرها سعی دارند پدر و مادر را وارد مشکلاتشان کرده تا مشخص کنند حق با چه کسی است. اما اینکار هم در حق والدین و هم در حق خواهر و یا برادرتان ناجوانمردانه‌ است. تا جایی که دعوا و مشکلتان حاد و خطرناک نشده سعی کنید والدین را وارد ماجرا نکنید.

 

حل کردن مشکل با والدین

  1. آرامش خود را حفظ کنید.

اگر از دست یکی از والدین خود ناراحت شدید، به خود فرصت آرام شدن دهید. مؤدبانه بهانه‌ای جور کنید و به اتاق دیگر رفته و یا از خانه خارج شوید. برای کسب راحتتر آرامش و کنترل احساسات، تمرینات تنفس عمیق را امتحان کنید.

  • برای ۴ ثانیه از طریق بینی دم انجام دهید. ۷ ثانیه نگه دارید. سپس از طریق بینی و دهان به مدت ۸ ثانیه بازدم انجام دهید. اینکار را تا زمانی که احساس آرامش کنید ادامه دهید.
  1. از جملات «من» استفاده کنید.

محترمانه رفتار کنید و از زبانی استفاده کنید که احتمال بی‌احترامی و «برخوردن» به والدین‌تان را کاهش ‌دهد. اگر از جملات با «تو/شما» استفاده کنید ممکن است آنها عصبانی شوند. جملات با «من» می‌توانند احساسات و افکار شما را بدون ایجاد حس بی‌احترامی بیان کنند. اگر از جملاتی که با «تو» یا «شما» شروع میشوند استفاده کنید، ممکن است باعث ایجاد حس «جر و بحث» و «جدل» شود.

جملات «من» به شما امکان می‌دهند که احساسات خود را بیان کنید و با احترام با پدر و یا مادر خود مخالفت کنید.

  • این را امتحان کنید: «وقتی میخواین گوشی منو چک کنید، حس میکنم به من اعتماد ندارید؛ درحالی که من سعی دارم از قوانین پیروی کنم.» یا «واقعاً به خاطر این که ازم میخواین به دانشگاهی که شما رفتین برم، تحت فشارم. لطفاً اجازه بدین خودم در این مورد بیشتر فکر و تصمیم گیری کنم.»
  1. گوش دادن فعالانه را تمرین کنید.

شاید یکی از مهم ترین دلایلی که شما با والدین خود دعوا می‌کنید این است که هیچکدام از شما احساس نمی‌کند «شنیده شده است». اگر حس می‌کنید که مشکل اینجاست، و به شما اجازه داده شده که احساسات خود را بیان کنید، این لطف را با گوش کردن به صحبت‌های طرف مقالبتان جبران کنید. از استفاده از طعنه و کنایه هنگامی که از چیزی ناراحت و یا با آن مخالف هستید، اجتناب کنید. قدم‌های زیر را برای بهبود مهارت گوش کردن خود استفاده کنید:

  • مواردی که حواس شما را پرت می‌کنند، حذف کنید. (مثلاً: تلفن یا تلویزیون را خاموش کنید)
  • رو به والدین خود بنشینید و گاهاً تماس چشمی برقرار کنید.
  • از زبان بدن خود استفاده کنید. دست به سینه ننشینید و پاهای خود را نیز جمع نکنید و کمی به سمت مخاطب خود خم شوید.
  • قبل از جواب دادن صبر کنید که حرف طرف مقابل تمام شود.
  • با پرسیدن سؤال راجع به گفته آنها مطمئن شوید که منظور آنها را به خوبی درک کرده‌اید.
  1. به یاد داشته باشید که آنها شما را دوست دارند.

اگر نوجوان هستید و با پدر و یا مادر خود مشکل دارید، ممکن است حس کنید که درگیر یک «جنگ» هستید. هرچقدر که با آنها مشکل دارید و خیلی کم آنها را می‌بینید، آنها شما را دوست دارند و در قلبشان بهترین‌ها را برای شما می‌خواهند. ممکن است حس کنید که در دوطرف مقابل قرار دارید، اما آنها بهترین‌ها را برایتان آرزو می‌کنند.

 

از محیط خارج از خانواده کمک بگیرید.

  1. این را بدانید که همه خانواده‌ها مشکل دارند.

درحالی که تلویزیون گاهاً خانواده ایده‌ آلی را به تصویر می‌کشد که هیچ مشکلی ندارد، اما این نمایشی درست از زندگی عادی نیست. بسیاری از خانواده‌های معمولی مشکلاتی از قبیل استرس، سوء تفاهم، ناامیدی، آسیب دیدن، خشم و عدم ارتباط را تجربه می‌کنند. داشتن بحث و مشکل با عضوی از خانواده بخش عادی از زندگی است که در سالمترین خانواده‌ها نیز رخ می‌دهد. هرچند که این موضوع بسیار عادی و نرمال است، احتمالاً احساساتی نظیر غم، آسیب دیدگی، خشم و نا امیدی را تجربه می‌کنید.

  • ممکن است بحث و جدل به خاطر رفتار نامناسب یکی از اعضای خانواده با دیگری رخ دهد که این رفتار از مشکلی قدیمی و حل نشده و یا سایر مسائل خانواداگی دیگر نشئت بگیرد.
  • ممکن است شما روش‌های کنار آمدن با استرس و مشکلات خانوادگی را فراگرفته باشید اما همچنان در خانواده رفتارهای ناسالم وجود داشته باشند. در واقع باید همه اعضای خانواده سعی کنند با همکاری یکدیگر مشکلات را حل کرده و روشهای نامناسب کنترل استرس و یا جدل را اصلاح نمایند.
  • اگر خانواده شما دارای مشکلات روانی، سوء مصرف مواد مخدر و یا سایر مسائل مزمن است، استفاده از درمانگر را درنظر بگیرید تا بتوانید راهکارهایی برای کنار آمدن با این مسائل پیدا کنید.

اگر اعضای خانواده مشتاق بودند، با یکدیگر نزد درمانگر بروید.

  1. فردی را خارج از طرفین دعوا برای میانجه‌گری پیدا کنید.

کمک گرفتن از شخص ثالث بیطرف می‌تواند برای کنار آمدن با دعواهای خانوادگی به شما کمک کند. مطمئن شوید کسی که از او کمک می‌خواهید بدون جهت گیری به شما گوش داده و اعتماد به نفس شما را خدشه دار نمی‌کند. هنگامی که اتفاق ناگواری پیش می‌آید خود را نزد آنها «تخلیه کنید» و از آنها برای مرتب کردن احساسات خود کمک بخواهید.

  • صحبت با کسی که خود درگیر این دعوا نیست می‌تواند برای تخلیه احساسات منفی به شما کمک کند. هرچند، کمک گرفتن از شخص سوم دیدگاه دیگری را پیش چشم شما آورده و درنتیجه خواهید توانست مسئله را از زاویه دیگری ببینید. ممکن است آن فرد حس کند که رفتار شما غیرمنطقی است و این نکته را به شما گوشزد کرده و برای پایان دادن به مشکلی که شما آنرا طولانی کرده‌اید به شما کمک کند.
  1. به طور مرتب از روشهای خودمراقبتی استفاده کنید.

وقتی مشکلی در خانواده‌تان وجود دارد، باید به احساسات و عواطف خود نیز رسیدگی کنید. حتی ممکن است بعد از دعوا با خانواده‌تان حس نکنید که چقدر تحت استرس و فشار هستید، اما مطمئناً مغز و بدن شما اثرات این موضوع را حس می‌کنند. استرس می‌تواند باعث تصمیم گیری‌های عجولانه و اشتباه شده و حتی سلامت فیزیکی شما را به خطر بیندازد. با مراقبت از بدن و ذهن خود با این استرس مقابله کنید.

  • کاری را انجام دهید که باعث آرامش و تسکین شما می‌شود. این کار می‌تواند دویدن، حمام آب گرم، بازی کردن با حیوان خانگی‌، فیلم دیدن با دوستان و یا رفتن به آرایشگاه و مانیکور و پدیکور کردن باشد.
  1. استفاده از خانواده درمانی را درنظر بگیرید.

فردی متخصص در این زمینه می‌تواند منشأ مشکل را پیدا کرده و به شما و خانواده‌تان برای حل کردن آن کمک کند. مراجعه به درمانگر و همکاری با یکدیگر برای حل کردن مشکل می‌تواند باعث بهبود کیفیت روابطتان شود. متخصص خانواده درمانی فردی است که در زمینه مشکلات خانوادگی و روشهای حل کردن آنها با درنظر گرفتن تفاوت‌های فرهنگی، اعتقادی و فکری و اثر این موارد بر نحوه برخورد با مشکلات تخصص دارد.

  • خانواده درمانی معولاً طی زمانی کوتاه انجام شده و بر بهبود روابط میان اعضای خانواده تمرکز دارد. همچنین می‌تواند برای شناسایی و حل کردن اختلالات موجود در خانواده و حفظ انسجام آن کمک کند.
  1. صبور باشید.

یادگیری راههای بهتر برای بیان کردن افکار، احساسات و نظرات بدون آسیب زدن به عزیزان فرآیندی زمانبر است. سعی کنید هنگامی که همه چیز مرتب نیست آرامش خود را حفظ کرده و غمگین نشوید. در عین حال به دنبال نشانه‌های بهبود روابط و روشهای کنار آمدن با مشکلات در خانواده خود باشید.

 

مترجم: امیررضا اشرفی

19 thoughts on

  • parisa

    یک بار راجع به دعوام به یکی از اقوام مشورت کردم و توصیه میکنم اگر مردین هم اشتباه من رو نکنین هم اعتماد همسرم از بین رفت هم اون ادم همه جا رو پر کرد 🙁
    این مقاله هم راهنماییهای خوبی کرده
    https://mashverapp.com/blog/%D8%B2%D9%86%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D9%85%D8%B4%D8%AA%D8%B1%D9%83/%D8%AF%D8%B9%D9%88%D8%A7-%D9%87%D9%85%D8%B3%D8%B1-%D8%A2%D8%B4%D8%AA%DB%8C/

    Reply
  • @_@

    به نظرم عالی بود….خیلی نیاز داشتم

    Reply
  • نیما پارسا

    مشکلات فرهنگی و اقتصادی ایران جوریه همه خانواده ها باهم درگیر شدند.. خدا مردم را از شر شیطان رجیم رها سازد.

    Reply
  • Sara

    مشکلات من با خانوادم بزرگ تر از این حرف هاست توی این سن کم از دعوا و بی اعتمادی توی خانوادم واقعا خسته شدم و خب چون پدر مادرم ادمای تحصیل کردن نمیخوان قبول کنن که فکر مریضی دارن چون وقتی طلاق گرفتن جفتشون همو خیلی اذیت کردن و الان یه جوری رفتار میکنن انگار تقصیر منه و واقعا فشار روانی رومه از یک طرف میخوام برای کنکور اماده بشم و این فشار های عصبی واقعا موانع برای پیشرفت منه

    Reply
    • امیر حسین

      هه هم درد منی 🙂

      Reply
    • Melika ranjbar

      خیلی وقتا خانواده ها میخوان کمک کنن نمی‌دونن چطور انجامش بدن شنیدی میگن اومد ابروشو درست کنه زد کورش کرد
      ما معمولا تو سن جوانی هستیم درگیری های خودمون رو داریم ولی خانواده ها نمی‌خوام اینو درک کنن
      پس بهتره خودمون باهاش حرف بزنیم طوری که واقعا تاثیر گذار باشه و خرفمون رو بفهمن نه اینکه هروی باهاشون جنگ داشته باشیم

      Reply
  • نیکی

    عالی و کاربردی بود ممنون

    Reply
  • PouriA

    پدر مادرم همین الان دعوا کردن حال روحیم خوب نیست دارم آبجیم کوچیکم رو گول بزنم ولی منم آدمم دیگه بریدم از این زندگی هیچ مغاله ای هم حالمو خوب نمیکنه نیازمند به آرامش ۰۹۱۹۰۳۵۳۵۲۹پوریام ۱۵ سالمه اگه روانشناسی این متنو دید زنگ بزنه لطفا 🙂🙏🙏

    Reply
    • ناشناس

      تنها نیستی🤝

      Reply
  • امیر حسین

    سلام
    خواستم بپرسم یک پسر ۱۷ ساله که روزی ۲ بار خوانوادش بی دلیل باهاش دعوا میکنن و هرچقد ک میخواد بدونه مشکل چیه جواب نمیدن و بیشتر باهاش جروبحث میکنن چه راه حلی پیشنهاد میکنید ؟

    Reply
  • Atousa

    مادر من به همه چیزم گیر میده از فرق وسطی که باز کردم تا روش تصمیم گیری هام و یک چیز بدتر اینکه هیچوقت درکم نمیکنه و وقتی شروع می کنم به اظهار نظر و توضیح احساساتم شروع میکنه به فحش دادن به خودش و داد وبیداد نمیدونم چرا اینطوریه بعد از جراحیش خیلی کم اعصاب شده و فکر کنم حوصله ی تنها دخترش روهم نداره،همیشه از بچه های مردم تعریف میکرد لطفا بهم بگید چیکار باید بکنم

    Reply
  • حالم از این زندگی به هم میخوره

    من یه داداش دارم توی همه چیز دخالت می‌کنه و من میشینم باهاش یه ساعت حرف میزنم ولی انگار که من هیچی نگفتم بازم حرف خودش رو میگه حالمو به هم میزند دیگه تصمیم گرفتم نه باهاش حرف بزنم بخواد بحث هم راه بیندازند جوابش رو ندین همین

    Reply
  • ناشناس

    شماره عمو احمد هدایت ‎۰۹۱۹۳۱۱۸۹۶۴ شماره عمو بزرگتر ‎۰۹۱۲۳۲۳۱۷۹۶ لطفا نگو من شماره شما داد دوتا دعوا هستن کمک رسان من کنم آخر من یک دختر ۲۵ سال

    Reply
  • ………………

    سلام من کلاس شیشمم ۱۲ سالمه با خانوادم یکمم نمیتونم کنار بیام یه خواهر کوچیک ترم دارم که ۱۰ سال اختلاف سنی داریم 🙁کلی وسیله برام میگیرنا ولی مامانم خیلی زود عصبانی میشه وقتیم عصبانی میشه دنیا رو سرم خراب میشه چون بی دلیل سرم داد میزنه دیشب باید یه امپول روغنی میزدم مامانم گف بعد از ظهر منو بابام گفتیم شب بابام حالا بخاطر کیشیکش رفت کرج ساعت ۱۱ شب برگشت مجبور شدیم با عمم بریم عمم زنگ زد خواهرم خواب بود بیدار شد چقد مامانم سرم داد زد منم بغض کرده بودم💔عمم گف چی شده دیگه گریه کردم موقع امپولم دکتر ۱۰ دقیقه روپام یخ گذاشت داشتم میمردم از درد حالا اومدیم خونه بابام میگف مگه چی شده بخاطر یه سوزن ابغوره میگیری اصلا درک نکرد مامانم خیلی لوسه زد زیر گریه بعد شب خوابیدم هنوز خوابم نبرده بود مامان عوضیم یه عذر خواهی نصف نیمه تحویلم داد 💔😢صبح که پاشدم هیچکاری نمیکردم وعض دیروز ادامه داش کاش بچه عمم بودم عمم سختگیر ولی منطقی و مهربونه خیلی خوبهههههههه دلممم میخواددد بمیرمم از صبح بغض کردم تو اتاقمم درو بستم چیکار کنم؟ تو سنی نیستم که برم واسه خودم خونه بگیرم نمیدونم چیکار کنم امروزم جمعس هر روز باید با خشم مامانم روبه رو شم روز تولدم چقد التماس میکردم امروز تولدمه دعوام نکن💔😢

    Reply
  • زمان افغانستانی

    حرف شما درست ولی مشکل من اینه در اتاق مجردی هستم با برادرم او هم هیچ از سواد خدا ره شکر بهره نبرده ولی سر غذا بیشتر دعوا مون میشه نمیدانم چی بکنم خوب مثلا اون به تنهایی من به تنهایی غذا بخوریم آیا راه حل خوبی است یا خیر توضیح دهید ممنون

    Reply
  • ناشناس

    هعی،میگید با دوستاتون به بیرون بروید!هیچ وقت مفهوم دوست رو نفهمیدم چونکه هیچکس حاضر نبوده با من دوست باشه.از اونطرف مشکلات پدر و مادر دیگه هیچی از وجود آدم نمیزاره بمونه.دیدید وقتی که دونفر وقتی هم دیگر و تحمل می‌کنند چه حس بدی داره،الآن اوضاع منم همینجوریه.
    ولی در کل قدر کانون گرم خانواده هاتون رو بدونید

    Reply
  • Mohammad

    سلام ، من داره فشار زندگی پارم می‌کنه ، امسال دارم واسه کنکور آماده میشم ، دوسال هست پدر و مادرم با هم دارم میجنگن ، یه قدمی طلاق هستن .
    فشار مالی هو خیلی سنگینه رو خونواده و من دیگه نمی‌کشم ، از نظر روحی و روانی دارم خورد میشم و هیچ کس به هیچ ورش نیست .
    حوصله ام از زندگی سر رفته ، هدف دارم ولی انگیزه نه
    و نکته است اینجای که هیچ کسی هیچ کاری نمی دونه برام بکنه
    خب ، فقط خواستم خودمو خالی کنم .،.ممنون

    Reply
  • کامران هدایت

    همین الان عموبرزگتر ها با من دعوا داد عموبرزگ با عمو احمدقهر همین پشت حرف میزد بله یا بامن دعوا دادچکار کن کمک کن من باید برو از خانه بله

    Reply
  • کامران هدایت

    بقه گول تر رسول زاده دختر بتول عمو علی و همکاران فزل خانم ها بیگی اسدی نیک جان هاینه سحر یک سحر رضوئی نیسم برقی بله ندا احمدی پرو عوضی هستن بلهمیشه فامیل ما ادم نیستن گیره به من میدم نه چادر نه روسری نه ارایش نه خانه دار نه آشپزی نه کتاب نه درس نه نماز نه قران نه شوهر دار نه بچه دار یاد نمیگیرید برو نوه گول یاد بگیرید بلههمکاران عمو من اقای کاشانی وحید ترکیان امیر حسین وحید اقای صفات قاسم و خانم ها بیگی اسدی نیک جان سحر یک سحر هاینه این حرف زشت انشاء عروسی بشه بله همه فامیل گول گیره به دختر آقای هدایت میدم بله ‎۰۹۹۰۹۰۵۷۷۳۱ بردارم بینامین هدایت ‎+۹۰۵۳۶۰۷۳۲۰۳۵ بردارم روزبه هدایت +۹۸۹۳۳۵۹۶۲۴۷۶بردارم رضا هدایت +۹۸۹۱۲۰۸۸۲۳۳۷ خانم بیگی محدثه ‎+۹۸۹۱۲۰۸۸۲۳۳۷ زندیه آذر بهرامی وای بدختی داد بله عمو برزگ با من دعوا داد ۰۹۱۲۳۲۲۳۱۷۹۶ عمو محمد هدایت ‎۰۹۱۹۳۱۱۸۹۶۴ عمو احمد هدایت بابا ۰۹۳۵۶۰۷۴۵۳۶ بابا هادی هدایت خانم ندا احمدی ۰۹۱۲۴۱۰۰۴۵۵ بله میشه دعوا کن ممنون نگو من داد شماره ها تلفن بله حی دعوا میکنم بله

    Reply

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *