جسمانی سازی؟

  جسمانی سازی جسمانی سازی، به شرایطی گفته می شود که بیمار بدون علت پزشکی قابل شناسایی، از نشانه های جسمی رنج می برد. در این مسئله، به سه دلیل دشوار است: نخست، این که برخی تصور می کنند بیمارانی که نگران علائم فاقد تشخیص پزشکی هستند، درواقع تمارض می کنند. دوم، این که درمانگران […]


 

جسمانی سازی

جسمانی سازی، به شرایطی گفته می شود که بیمار بدون علت پزشکی قابل شناسایی، از نشانه های جسمی رنج می برد. در این مسئله، به سه دلیل دشوار است:

نخست، این که برخی تصور می کنند بیمارانی که نگران علائم فاقد تشخیص پزشکی هستند، درواقع تمارض می کنند. دوم، این که درمانگران در شناسایی روابط دقیق بین علائم جسمی و فعال سازی سیستم های عصبی بدن و خود مختار شکست خورده اند. سوم، این که روان شناسان بالینی در تفکیک علائم جسمی ناشی از اضطراب و علائمی که ناشی از دفاع های جسمانی سازی بوده اند، توفیق چندانی نداشته اند.

ما فرض را بر این می گذاریم که بیمار یک ارزیابی کامل پزشکی را انجام داده است و هیچ علت پزشکی برای علائم جسمانی وی یافت نشده است. ارتباط میان نشانه های بدنی و سیستم عصبی خودمختار و جسمانی سازی را نشان خواهیم داد. هم چنین نشان خواهیم داد که چگونه نشانه های پزشکی را از نشانه های روان زاد تفکیک کنیم. در نهایت، بحث خواهیم کرد که چگونه نشانه های ناشی از دفاع جسمانی سازی را درمان کنیم. این ملاحظات، به همراه استفاده از مدل درمانی مذکور این امکان را فراهم می کنند که به طور مؤثر، مشکلات روانی ـ جسمانی را در یک دوره ی کوتاه مدت درمان کنیم (اباس، ۲۰۰۵،۲۰۰۷؛ اباس و دیگران، ۲۰۰۹؛ فردریکسون، ۲۰۰۵).

بیمارانی که از اختلال جسمانی سازی رنج می برند، گزارش می کنند که هر ماه، دو تا هفت روز بستری می شوند (کاتن و دیگران، ۱۹۹۱). در یک مطالعه ی طولانی، تنها ۳۱٪ این بیماران بعد از ۱۵ سال بهبود یافتند. آن ها از عوارض جانبی دارو درمانی و ترک داروها رنج می برند. هیچ درمان دارویی مؤثری برای اختلال های جسمانی سازی وجود ندارد.

تشخیص جسمانی سازی از زمان مصریان باستان وجود داشته است (وولفلک و آلن، ۲۰۰۷). اصطلاح « جسمانی سازی» ابتدا در کار استکل (۱۹۲۴) ظاهر شد. فروید و برونر معتقد بودند که نشانگان بدنی ناشی از تجارب تروماتیک از هشیاری خارج می شوند (۱۹۲۷). فروید معتقد بود یک بار که بیمار این هیجانات ابراز نشده را تجربه کند، علائم از بین خواهند رفت. سپس الکساندر (۱۹۵۰) نشانگان روانی ـ جسمانی که به طور نمادین یک تعارض روان شناختی را نشان می دهد را از نشانگان از برانگیختگی هیجانی، تفکیک کرد.

 

برگرفته شده از کتاب: روانپویشی فشرده کوتاه مدت تعدیل فردریکسون برای شخصیت های شکننده 

مترجمان: دکتر فرهاد چنگیزی _ سارا مرادی کلاره _ پگاه سروشیان 

انتشارات: پرنده

لطفا جهت دریافت خدمات روان شناسی و مشاوره با شماره های ۰۹۰۱۰۱۳۴۶۸۴ و ۰۲۱۸۶۰۱۵۵۹۱ تماس حاصل فرمایید.